Forslag om forenkling av aksjeloven og stiftelsesloven
21. oktober ble utredning om ytterligere forenklinger i aksjeloven sendt på høring. Forslaget tar sikte på å lette de økonomiske og administrative byrdene for næringslivet, og tar særlig sikte på de små og mellomstore aksjeselskapene. Samtidig ble det sendt forslag til forenklinger i lovgivningen for stiftelser.
De to utredningene blir nå sendt på høring. Planen er å fremme lovforslag for Stortinget i 2017.
I pressemeldingen er følgende forslag til endringer presentert:
Aksjelovutvalget foreslår dette i utredningen:
- Kravet til minste aksjekapital reduseres fra 30 000 kroner til 1 krone.
- Økt bruk av elektroniske løsninger.
- Krav om en rekke særattestasjoner oppheves.
- Oppbevaringstid for selskapsdokumentasjon reduseres til fem år.
- Styrets handleplikt ved tap av egenkapital forenkles og presiseres.
- Vesentlige endringer i aksjelovene § 3-8 om avtaler mellom selskapet og aksjonærer eller medlemmer av selskapets styre mv.
- Kravet om revisjon av morselskap oppheves når morselskapet oppfyller vilkårene for revisjonsfritak og at terskelverdiene vurderes for det samlede konsernet.
- Aksjeselskaper trenger ikke lenger å beslutte fravalg av revisjon. Gjeldende terskelverdier for revisjonsplikt foreslås videreført.
- Forenklede regler for aksjeselskaper hvor alle aksjonærene er styremedlemmer. I en rekke sakstyper skal generalforsamlingen kunne treffe beslutning uten styrets forutgående forslag.
- Utvalget foreslår ingen reversering av forenklingene i aksjeloven som trådte i kraft 1. juli 2013, men foreslår enkelte justeringer.
Stiftelseslovutvalget foreslår dette i utredningen:
- Foreslår en ny lov om stiftelser. I det nye lovforslaget ligger det forslag om betydelige forenklinger, blant annet i reglene om saksbehandling ved omdanning.
- Foreslår å oppheve skillet mellom alminnelige og næringsdrivende stiftelser, med andre ord at næringsdrivende stiftelser ikke lenger skal være en egen kategori.
- Utvalget foreslår også at utdelingsstiftelser skal kunne delegere myndigheten til å beslutte visse utdelinger til daglig leder. Det anbefales at alle stiftelser skal ha plan for både formålsrealisering og kapitalforvaltning.
- Utvalget foreslår at enkle vedtektsendringer som gjelder administrative forhold kan registreres uten forutgående søknad til Stiftelsestilsynet. Samtidig vil formålsendringer og endringer som den som opprettet stiftelsen har lagt vesentlig vekt på, fremdeles måtte godkjennes av tilsynet. Dette vil bidra til at tilsynet kan bruke ressursene sine bedre.
Publisert
Vær oppdatert på hva som skjer innenfor forretningsjus:
Vi sender ut nyhetsbrev når det skjer noe vi mener det er verdt å få med seg.
Meld deg på vårt nyhetsbrev.
Artiklene blir også lagt ut på vår Linkedin-side og Facebook-side hvis du heller vil følge oss der.